1957: Wisselbeker Chapelié afgelast wegens quarantaine

Sinds 1948 betwisten de KMS en de Franse École Polytechnique jaarlijks de Wisselbeker luitenant-generaal Jean-Jacques Chapelié, vernoemd naar de eerste commandant van de KMS en oud-leerling van de École Polytechnique. In 1957 wordt de wedstrijd gepland in Parijs van 6 tot 8 april, maar moet die worden afgelast omdat een groot aantal leerlingen van de KMS in quarantaine geplaatst zijn wegens een hepatitisepidemie.

Ze worden goed verzorgd in de infirmerie van de school, in blok H (vandaag verdwenen) aan de Hobbemastraat. 's Morgens bij het opstaan vragen zieke leerlingen consultatie bij de dokter aan, die luistert naar de charmante bijnaam 'le grand Tropp', naar de bekende Franse seriemoordenaar Jean-Baptiste Troppmann. Naargelang de ernst van de aandoening kan de dokter beslissen de leerling op te nemen in de infirmerie, hem vrij te stellen van sportactiviteiten of hem gewoonweg terug te sturen naar zijn promotie met een goed gekozen geneesmiddel.

De foto, gepubliceerd in Le Soir Illustré op 22 april 1939, toont een leerling in de infirmerie. Hij houdt een cursusbundel bij de hand, zonder twijfel om het reglementaire principe te illustreren dat de ziekte 'de studies niet mag onderbreken'…

Om het verhaal te vervolledigen: het daaropvolgende jaar, in 1958, incasseert de KMS op 29 maart in Brussel een nederlaag in het basketbal (55-62), maar verplettert de school haar tegenstanders van de École Polytechnique bij de veldloop (96-28) en het zwemmen (37-22).

Reacties

Paul Declerck, ...
ma 25/05/2020 - 10:38
In de zomer van 1957 was er zeker wereldwijd een pandemie van de Aziatische griep. Ik lag toen in het Militair Hospitaal na een verkeersongeval en ben daar in quarantaine gehouden, waardoor ik een paar examens niet kom meedoen. Misschien is de afgelasting van de wisselbeker ook daaraan te wijten geweest.

Voeg een nieuwe reactie toe

Quarantaine

Historisch nieuws

Alexandre Papagos

29 januari 1954: bezoek maarschalk Alexandre Papagos

De Griekse leerling Alexandre Papagos volgt in 1902-1904 de cursussen met de 53ste Promotie Infanterie en Cavalerie aan de Militaire School in Ter Kameren. In de tussenoorlogse periode wordt Alexandre Papagos politicus, minister van oorlog in 1935 en Maarschalk van de Hellenistische Strijdkrachten.

Korpsmaaltijd

15 november 1953: hun eerste korpsmaaltijd

Proefstadium in Kaulille, zondag 15 november 1953. Ter gelegenheid van het Feest van de Dynastie wordt aan de kandidaten voor de 108ste Polytechnische promotie en de 93ste promotie Alle Wapens een uitgebreide korpsmaaltijd aangeboden

Motocross

27 oktober 1954: Interpromotiekampioenschap motorcross van de KMS

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het paardrijden in de KMS vervangen door een opleiding motorrijden

Wimpel

14 oktober 1970 - Plechtig onthaal promoties

Op woensdag 14 oktober 1970 worden de 125ste Polytechnische promotie en de 110de promotie Alle Wapens plechtig onthaald in de KMS, in aanwezigheid van minister van Landsverdediging Paul-Willem Segers.

Bezoek Alexander

Bezoek maarschalk Alexander

Op donderdag 16 september 1954 bezoekt maarschalk Harold Rupert Alexander, 1st Earl Alexander of Tunis, Minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, de KMS.