1957: Wisselbeker Chapelié afgelast wegens quarantaine

Sinds 1948 betwisten de KMS en de Franse École Polytechnique jaarlijks de Wisselbeker luitenant-generaal Jean-Jacques Chapelié, vernoemd naar de eerste commandant van de KMS en oud-leerling van de École Polytechnique. In 1957 wordt de wedstrijd gepland in Parijs van 6 tot 8 april, maar moet die worden afgelast omdat een groot aantal leerlingen van de KMS in quarantaine geplaatst zijn wegens een hepatitisepidemie.

Ze worden goed verzorgd in de infirmerie van de school, in blok H (vandaag verdwenen) aan de Hobbemastraat. 's Morgens bij het opstaan vragen zieke leerlingen consultatie bij de dokter aan, die luistert naar de charmante bijnaam 'le grand Tropp', naar de bekende Franse seriemoordenaar Jean-Baptiste Troppmann. Naargelang de ernst van de aandoening kan de dokter beslissen de leerling op te nemen in de infirmerie, hem vrij te stellen van sportactiviteiten of hem gewoonweg terug te sturen naar zijn promotie met een goed gekozen geneesmiddel.

De foto, gepubliceerd in Le Soir Illustré op 22 april 1939, toont een leerling in de infirmerie. Hij houdt een cursusbundel bij de hand, zonder twijfel om het reglementaire principe te illustreren dat de ziekte 'de studies niet mag onderbreken'…

Om het verhaal te vervolledigen: het daaropvolgende jaar, in 1958, incasseert de KMS op 29 maart in Brussel een nederlaag in het basketbal (55-62), maar verplettert de school haar tegenstanders van de École Polytechnique bij de veldloop (96-28) en het zwemmen (37-22).

Reacties

Paul Declerck, ...
ma 25/05/2020 - 10:38
In de zomer van 1957 was er zeker wereldwijd een pandemie van de Aziatische griep. Ik lag toen in het Militair Hospitaal na een verkeersongeval en ben daar in quarantaine gehouden, waardoor ik een paar examens niet kom meedoen. Misschien is de afgelasting van de wisselbeker ook daaraan te wijten geweest.

Voeg een nieuwe reactie toe

Quarantaine

Historisch nieuws

CHE

Een klokkenluider in de Militaire School

In de tussenoorlogse periode worden het begin en het einde van de lesperiodes tijdens de eerste twee studiejaren van de Militaire School op een automatische manier aangekondigd door een bel, maar die dringt blijkbaar niet door tot de lokalen van de Applicatieschool.

Dagplanning 1901

Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

Het is een leven dat veel studenten die op kot studeren aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Hoewel ons strakke tijdsschema vroeger nóg strakker was…

Kantine 108 POL

24 mei 1951 - cocktail dansant in de speelzaal

Op donderdag 24 mei 1951 organiseert de directrice van de BELAAC-clubs voor de leerlingen van de KMS een cocktail dansant in de speelzaal.

Oudleerling

In de schijnwerpers: een oud-leerling na de bevrijding van België

Paul Gennart volgt een opleiding tot officier aan de Infanterieschool, toen nog in Tervuren, in 1945-1946, en aan de Artillerieschool in Helchteren in 1946. Van 1946 tot 1949 dient hij bij het 2de Artillerieregiment in Köln-Dellbrück en bij het 1ste Regiment Parachutisten in Tervuren en Leopoldsburg. Hij wordt ingelijfd in de KMS met de 104Ade Polytechnische Promotie (104A Pol) op 1 december 1949. Hij is primus van zijn promotie gedurende zijn ganse verblijf in de school en studeert af op 10 januari 1955 met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 17,27 op 20.

WOII

De KMS tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 8 mei is het 75 jaar geleden dat België bevrijd werd van de Duitse bezetting. Wij blikken terug naar het verloop van de Tweede Wereldoorlog voor de Koninklijke Militaire School.