1978: de eerste vrouwen studeren aan de KMS

Drie jaar na de intrede van de eerste dames in het leger worden, op 1 september 1978, de eerste vrouwelijke leerlingen ingelijfd in de KMS met de 133ste Polytechnische Promotie en de 118de Promotie Alle Wapens.

Toch waren zij niet de eerste vrouwelijke kandidaten! Tijdens de academische zitting ter gelegenheid van de opening van het academiejaar 1957-1958 op donderdag 14 november 1957 vermeldt generaal-majoor Henri Vanvreckom een inschrijving van een jongedame, een briljante laureate van een lyceum : "Je crois en passant pouvoir relever que l'École, certainement pour la première fois dans son histoire, a reçu une demande féminine d'inscription. Il s'agissait d'une très brillante lauréate d'un lycée de jeunes filles ! Peut-être faut-il y voir un signe des temps !" *.

De inschrijving werd uiteraard niet aanvaard, aangezien de wet toen niet toestond dat vrouwen in het leger dienden.


*"Ik denk dat ik terloops mag opmerken dat de school, voor het eerst in haar geschiedenis, een vrouwelijke inschrijving heeft ontvangen. Het betrof een briljante laureate van een meisjesschool! Misschien moet dit worden gezien als een teken des tijds".

Voeg een nieuwe reactie toe

Toespraak

Historisch nieuws

Alexandre Papagos

29 januari 1954: bezoek maarschalk Alexandre Papagos

De Griekse leerling Alexandre Papagos volgt in 1902-1904 de cursussen met de 53ste Promotie Infanterie en Cavalerie aan de Militaire School in Ter Kameren. In de tussenoorlogse periode wordt Alexandre Papagos politicus, minister van oorlog in 1935 en Maarschalk van de Hellenistische Strijdkrachten.

Korpsmaaltijd

15 november 1953: hun eerste korpsmaaltijd

Proefstadium in Kaulille, zondag 15 november 1953. Ter gelegenheid van het Feest van de Dynastie wordt aan de kandidaten voor de 108ste Polytechnische promotie en de 93ste promotie Alle Wapens een uitgebreide korpsmaaltijd aangeboden

Motocross

27 oktober 1954: Interpromotiekampioenschap motorcross van de KMS

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het paardrijden in de KMS vervangen door een opleiding motorrijden

Wimpel

14 oktober 1970 - Plechtig onthaal promoties

Op woensdag 14 oktober 1970 worden de 125ste Polytechnische promotie en de 110de promotie Alle Wapens plechtig onthaald in de KMS, in aanwezigheid van minister van Landsverdediging Paul-Willem Segers.

Bezoek Alexander

Bezoek maarschalk Alexander

Op donderdag 16 september 1954 bezoekt maarschalk Harold Rupert Alexander, 1st Earl Alexander of Tunis, Minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, de KMS.