kop online pampou

De Koninklijke Militaire School dompelt haar leerlingen, werknemers en bezoekers dagelijks onder in een bad van tradities die hun oorsprong vinden in de geschiedenis van de school. Een van deze tradities is de ‘Pampou’, het lijflied van elke leerling op de school dat luidkeels op evenementen gezongen wordt. In het lied doen de leerlingen hun beklag over de strenge regimes en het werk dat ze krijgen. ‘Pampou’ is tevens de naam van een pamflet binnen de school, waarin leerlingen metaforisch hun ongezouten mening geven over allerlei zaken. De 'Pampou' is altijd al een uitlaatklep geweest voor de leerlingen. Dat is nog steeds zo! Op deze blog uiten de leerlingen en kaderleden hun mening en delen ze hun persoonlijke verhalen.

Arvid De Dapper
Blauwe caque Tradities en Public Relations

Academisch

Campus Cup

Team SSMW in de Campus Cup

Het KMS team van de faculteit Sociale en Militaire Wetenschappen staat in de startblokken en zal alles geven om de prestigieuze Campus Cup mee naar huis te nemen. De Campus Cup, op 4 juni om 22.30 u.

Marine online

Ondanks de wind en de getijden, altijd in beweging...

In deze buitengewone periode en in afwachting van onze terugkeer naar de klas hebben wij (het onderwijzend personeel) ervoor gekozen om de continuïteit van onze opleiding te verzekeren. Hoewel virtueel onderwijs en onderwijs op afstand de traditionele methode niet vervangen, hebben we ons aangepast, en ieder van ons (docenten, docenten, docenten, instructeurs...) heeft vernuftigheid getoond om onze kostbare contact-uren met de studenten interessant en fascinerend te houden, zelfs in een virtuele wereld.

Corona

Stay home, stay safe!

Dario Coppers, student 1ste master geneeskunde bij de Speciale Divisie is aan het werk als vrijwilliger bij het triagecentrum in de Sint-Trudo sporthal te Sint-Truiden. Sint-Truiden is zwaar getroffen en het ziekenhuispersoneel werkt zo hard als het kan.

Corona

Toch liever Campus Renaissance…

Zelfs de ‘stoutste’ studentenbreinen durfden begin dit academiejaar niet dromen dat een pandemie zou uitbreken waardoor de scholen en universiteiten zouden gesloten worden. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik veel liever op Campus Renaissance les volg.

Tradities

Eedaflegging Lukas

Mijn eedaflegging

Aan de start van hun eerste masterjaar, op 26 september, krijgen onze officier-leerlingen de graad van onderluitenant. Net als alle jonge onderluitenanten, leggen zij op dat moment hun eed af en zweren ze "getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk". Eén enkel zinnetje, maar 18 woorden vol betekenis voor de eedaflegging. Lees hier wat dit betekent voor Lukas, een van onze nieuwe onderluitenanten.

Dagplanning 1901

Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

Het is een leven dat veel studenten die op kot studeren aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Hoewel ons strakke tijdsschema vroeger nóg strakker was…

Breendonk

Het Fort van Breendonk door de ogen van onze studenten

Een zonnige voormiddag in Breendonk, maar een donker en somber verhaal. De leerlingen van het tweede jaar bezochten het fort van Breendonk. Dit fort werd gebruikt voor het opvangen en verder transporteren van Joden, verzetsstrijders en andere minderheidsgroepen. De gidsen brachten op een professionele en enthousiaste manier fantastisch boeiende, doch beklijvende verhalen. Het is belangrijk dat de toekomstige officieren van onze Belgische defensie zich bewust zijn van de wrede gebeurtenissen in de krijgsgeschiedenis.

degen des konings jens

Degen des Konings overhandigd aan Jens Parisis

Jens Parisis vertelt over de overhandiging van de Degen des Konings tijdens de parade voor de opening van het academiejaar 2019-2020.

Jens Parisis audientie koning

Jens Parisis over zijn Degen des Konings

"Voor mij was de hele ervaring meer dan een foto, eerder een film en ik hoop dat je na het lezen van de verschillende puzzelstukjes een beter beeld hebt van...

Militair

Winterkamp 3Ba

Poids morals en kastdeuren: winterkamp in het teken van Kamp Waes

27 januari om 06u00 ’s ochtends stond het volledige bataljon HOIC verzameld, klaar om op kamp te vertrekken. De rugzakken netjes opgelijnd, de kitzakken stevig gevuld en hier en daar waren de ABL’s al vervangen door andere schoenen. Het was duidelijk: de examens zaten erop en iedereen was klaar om op winterkamp te vertrekken.

Erasmus

Jetske crisisvrijwilliger

Crisisvrijwilliger in plaats van Erasmus-student

Jetske trok begin februari naar Nederland voor haar Erasmus-periode. Toen ze op 16 maart noodgedwongen terug naar huis kwam, maakte ze van de nood een deugd: ze werkt nu als crisisvrijwilliger bij het Rode Kruis, iets wat ze aan ieder van ons aanraadt!

Erasmus

Hoe het Coronavirus een einde maakte aan mijn Erasmus-ervaring

Evelyn trok op zondag 2 februari vol goede moed naar Vilnius in Litouwen. Daar zou ze vier maanden verblijven in de militaire school, de General Jonas Zemaitis Military Academy of Lithuania, om haar thesis te schrijven. Haar Erasmusperiode werd abrupt beëindigd toen de Litouwse regering aankondigde dat ze vanaf 16 maart de grenzen zouden sluiten en het hele land in verplichte quarantaine moest.

Erasmus Polen

Op de laatste vlucht vanuit Polen

Van geen onheil bewust in de wereld gingen wij verder met ons te vestigen in Polen. Op ons kot, buiten de academie, was er een keukentje waar wij vaak samen kookten. We hadden net voor de komende weken allerhande boodschappen gedaan, toen we op 11 maart een schokkend bericht kregen: alle universiteiten werden gesloten en iedereen moest het gebouw verlaten omwille van het coronavirus.

Sport

Roller Race

Roller Race ten voordele van To Walk Again

Vorig weekend zat iedereen gekluisterd aan de televisie om het spektakel in de eerste voorjaarsklassiekers te aanschouwen. Vooraleer de grote ploegen om de titel in 'Omloop het Nieuwsblad' en 'Kuurne-Brussel-Kuurne' streden kon men woensdag de sfeer al opsnuiven in the Cave.

Meest recent