kop online pampou

De Koninklijke Militaire School dompelt haar leerlingen, werknemers en bezoekers dagelijks onder in een bad van tradities die hun oorsprong vinden in de geschiedenis van de school. Een van deze tradities is de ‘Pampou’, het lijflied van elke leerling op de school dat luidkeels op evenementen gezongen wordt. In het lied doen de leerlingen hun beklag over de strenge regimes en het werk dat ze krijgen. ‘Pampou’ is tevens de naam van een pamflet binnen de school, waarin leerlingen metaforisch hun ongezouten mening geven over allerlei zaken. De 'Pampou' is altijd al een uitlaatklep geweest voor de leerlingen. Dat is nog steeds zo! Op deze blog uiten de leerlingen en kaderleden hun mening en delen ze hun persoonlijke verhalen.

Arvid De Dapper
Blauwe caque Tradities en Public Relations

Academisch

Zeevaartschool

Stage aan boord

Wij zijn vijf leerling-officieren die onze academische vorming aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen volbrengen. Op 16 april 2021 kwamen we terug van onze stage aan boord de Poolse driemaster Dar Młodzieży.

Cyber

Ga jij de cyber-challenge aan?

Een ploeg van 174 Polytechniek nam deel aan de Cyber Security Challenge Belgium. De wedstrijd verloopt volgens het principe 'Capture The Flags' (CTF). Hierbij zoek je een verborgen woord door een soort puzzel op te lossen die kan behoren tot verschillende categorieën (cryptografie, stéganografie, web, programmatie...). Hoe onze ploeg scoorde lees je hier!

SDiv Medisch

Geneeskunde studeren via de KMS

Wie kiest om geneeskunde via de KMS te studeren, kiest voor uitdaging, avontuur, flexibiliteit, zelfontwikkeling, leiderschap en vriendschappen voor het leven.

Winterkamp 2020

Waarom ik via de KMS Industrieel Ingenieur wil worden

Ik was 23 en gaf met veel voldoening les in het secundair onderwijs. Toch groeide de overtuiging dat terwijl ik jongeren motiveerde om zich zo volledig mogelijk te ontplooien, ikzelf gestopt was me te ontwikkelen. Ik kende Defensie als werkgever en besloot dat ik de kans moest grijpen om de gedroomde carrièreswitch te maken: een opleiding industrieel ingenieur volgen en de zekerheid van een uitdagende militaire luchtmachtcarrière met de mogelijkheid een leven lang bij te leren en mezelf te ontplooien.

Zeevaartschool

Waarom ik als militair aan de Hogere Zeevaartschool studeer

Tijdens de laatste jaren van het middelbaar stond mijn besluit reeds vast, ik zou de Marine vervoegen! Ik zou als dekofficier de zeven zeeën bevaren. Bij mijn bezoek aan een informatiecentrum van Defensie werden de twee opties gegeven waarmee men een opleiding tot dekofficier kan aanvatten. Ik koos voor een opleiding binnen de Speciale Divisie van de KMS en studeer aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen.

Tradities

Eedaflegging Lukas

Mijn eedaflegging

Aan de start van hun eerste masterjaar, op 26 september, krijgen onze officier-leerlingen de graad van onderluitenant. Net als alle jonge onderluitenanten, leggen zij op dat moment hun eed af en zweren ze "getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk". Eén enkel zinnetje, maar 18 woorden vol betekenis voor de eedaflegging. Lees hier wat dit betekent voor Lukas, een van onze nieuwe onderluitenanten.

Dagplanning 1901

Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

Het is een leven dat veel studenten die op kot studeren aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Hoewel ons strakke tijdsschema vroeger nóg strakker was…

Breendonk

Het Fort van Breendonk door de ogen van onze studenten

Een zonnige voormiddag in Breendonk, maar een donker en somber verhaal. De leerlingen van het tweede jaar bezochten het fort van Breendonk. Dit fort werd gebruikt voor het opvangen en verder transporteren van Joden, verzetsstrijders en andere minderheidsgroepen. De gidsen brachten op een professionele en enthousiaste manier fantastisch boeiende, doch beklijvende verhalen. Het is belangrijk dat de toekomstige officieren van onze Belgische defensie zich bewust zijn van de wrede gebeurtenissen in de krijgsgeschiedenis.

degen des konings jens

Degen des Konings overhandigd aan Jens Parisis

Jens Parisis vertelt over de overhandiging van de Degen des Konings tijdens de parade voor de opening van het academiejaar 2019-2020.

Jens Parisis audientie koning

Jens Parisis over zijn Degen des Konings

"Voor mij was de hele ervaring meer dan een foto, eerder een film en ik hoop dat je na het lezen van de verschillende puzzelstukjes een beter beeld hebt van...

Militair

Arlon

Winter IV in Marok… Arlon

Uiteraard keken de officier-leerlingen uit naar hun laatste kamp als leerling in het prachtige Marokko. Spijtig genoeg stak het alom bekende en gevreesde Coronavirus geen stokje, maar wel een volledige boomstam in de wielen. Het kamp in Marokko werd geannuleerd amper drie maanden voor vertrek. Arlon werd het nieuwe Marokko en een reeks van onderwerpen zoals DOSEX werden toegevoegd aan het programma. Benieuwd hoe de leerlingen dit kamp beleefden?

Winterkamp 3Ba

Poids morals en kastdeuren: winterkamp in het teken van Kamp Waes

27 januari om 06u00 ’s ochtends stond het volledige bataljon HOIC verzameld, klaar om op kamp te vertrekken. De rugzakken netjes opgelijnd, de kitzakken stevig gevuld en hier en daar waren de ABL’s al vervangen door andere schoenen. Het was duidelijk: de examens zaten erop en iedereen was klaar om op winterkamp te vertrekken.

Erasmus

Erasmus

De Litouwse ervaring

Op 7 februari 2021 vertrokken wij, leerling-officieren Allaert, Dugardin, Manoni en Mommen, voor een volledig semester op Erasmus+ naar de Generolo Jono Žemaičio Lietuvos Karo Akademija (Military Academy of Lithuania, MAL) in Vilnius.

Jetske crisisvrijwilliger

Crisisvrijwilliger in plaats van Erasmus-student

Jetske trok begin februari naar Nederland voor haar Erasmus-periode. Toen ze op 16 maart noodgedwongen terug naar huis kwam, maakte ze van de nood een deugd: ze werkt nu als crisisvrijwilliger bij het Rode Kruis, iets wat ze aan ieder van ons aanraadt!

Erasmus

Hoe het Coronavirus een einde maakte aan mijn Erasmus-ervaring

Evelyn trok op zondag 2 februari vol goede moed naar Vilnius in Litouwen. Daar zou ze vier maanden verblijven in de militaire school, de General Jonas Zemaitis Military Academy of Lithuania, om haar thesis te schrijven. Haar Erasmusperiode werd abrupt beëindigd toen de Litouwse regering aankondigde dat ze vanaf 16 maart de grenzen zouden sluiten en het hele land in verplichte quarantaine moest.

Erasmus Polen

Op de laatste vlucht vanuit Polen

Van geen onheil bewust in de wereld gingen wij verder met ons te vestigen in Polen. Op ons kot, buiten de academie, was er een keukentje waar wij vaak samen kookten. We hadden net voor de komende weken allerhande boodschappen gedaan, toen we op 11 maart een schokkend bericht kregen: alle universiteiten werden gesloten en iedereen moest het gebouw verlaten omwille van het coronavirus.

Sport

Think Pink

Winter challenge voor Think Pink - deel II

Vrijdag 19 februari 2021 aan de kerk van Melsele was het zover, de start van mijn 100 km voor Think Pink. De week ervoor steeg mijn stressniveau dag per dag. Waar begin ik aan?

100 km

Winter challenge voor Think Pink

Op 19 februari ga ik de 100 kilometer challenge van VZW Kadee aan. Hierbij wordt er van mij verwacht dat ik tussen 1 januari en 31 maart 100 kilometer wandel om een goed doel te steunen. Ik daag mezelf uit om die afstand op één dag af te leggen en schenk de opbrengst van deze sponsortocht aan Think Pink.

Roller Race

Roller Race ten voordele van To Walk Again

Vorig weekend zat iedereen gekluisterd aan de televisie om het spektakel in de eerste voorjaarsklassiekers te aanschouwen. Vooraleer de grote ploegen om de titel in 'Omloop het Nieuwsblad' en 'Kuurne-Brussel-Kuurne' streden kon men woensdag de sfeer al opsnuiven in the Cave.

Meest recent