Schermen aan de KMS

Vanaf de oprichting van de Militaire School in 1834 tot aan de Tweede Wereldoorlog vormt de schermkunst, samen met de paardrijkunst, een belangrijk deel van de militaire vorming. Schermen wordt inderdaad niet beschouwd als sport – in deze periode beperkt tot 'Zweeds' turnen en zwemmen - maar als een wezenlijk onderdeel van de militaire vorming van elke leerling. Die vertrouwdheid met het blanke wapen verleidt een zeldzame leerling ertoe deel te nemen aan een duel, alhoewel dat streng verboden is…

Tot in de jaren 1930 was op het gelijkvloers van de oostelijke vleugel van blok D een heuse schermzaal ingericht, met inbegrip van vestiaires en douches. De foto toont leerlingen van de 73ste Promotie Artillerie en Genie aan het oefenen in deze zaal omstreeks 1910. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de edele schermkunst slechts beoefend door een klein aantal leerlingen, die o.a. de kleuren van de school verdedigen tijdens de wisselbeker Luitenant-Generaal Chapelié, jaarlijks betwist tussen de KMS en de Franse École polytechnique.

In 1990 blaast schermmeester Yves Menten deze discipline nieuw leven in door het organiseren van een schermtornooi 'Commandant KMS'. De winnaar van dit eerste tornooi is majoor stafbrevethouder Bertrand Hayez van het 35ste Artillerieregiment (oud-leerling van de 125ste Polytechnische Promotie), die in de finale onderluitenant-leerling Michel van Strythem (140ste Polytechnische Promotie) verslaat.

Voeg een nieuwe reactie toe

Schermen

Historisch nieuws

Alexandre Papagos

29 januari 1954: bezoek maarschalk Alexandre Papagos

De Griekse leerling Alexandre Papagos volgt in 1902-1904 de cursussen met de 53ste Promotie Infanterie en Cavalerie aan de Militaire School in Ter Kameren. In de tussenoorlogse periode wordt Alexandre Papagos politicus, minister van oorlog in 1935 en Maarschalk van de Hellenistische Strijdkrachten.

Korpsmaaltijd

15 november 1953: hun eerste korpsmaaltijd

Proefstadium in Kaulille, zondag 15 november 1953. Ter gelegenheid van het Feest van de Dynastie wordt aan de kandidaten voor de 108ste Polytechnische promotie en de 93ste promotie Alle Wapens een uitgebreide korpsmaaltijd aangeboden

Motocross

27 oktober 1954: Interpromotiekampioenschap motorcross van de KMS

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het paardrijden in de KMS vervangen door een opleiding motorrijden

Wimpel

14 oktober 1970 - Plechtig onthaal promoties

Op woensdag 14 oktober 1970 worden de 125ste Polytechnische promotie en de 110de promotie Alle Wapens plechtig onthaald in de KMS, in aanwezigheid van minister van Landsverdediging Paul-Willem Segers.

Bezoek Alexander

Bezoek maarschalk Alexander

Op donderdag 16 september 1954 bezoekt maarschalk Harold Rupert Alexander, 1st Earl Alexander of Tunis, Minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, de KMS.