Schermen aan de KMS

Vanaf de oprichting van de Militaire School in 1834 tot aan de Tweede Wereldoorlog vormt de schermkunst, samen met de paardrijkunst, een belangrijk deel van de militaire vorming. Schermen wordt inderdaad niet beschouwd als sport – in deze periode beperkt tot 'Zweeds' turnen en zwemmen - maar als een wezenlijk onderdeel van de militaire vorming van elke leerling. Die vertrouwdheid met het blanke wapen verleidt een zeldzame leerling ertoe deel te nemen aan een duel, alhoewel dat streng verboden is…

Tot in de jaren 1930 was op het gelijkvloers van de oostelijke vleugel van blok D een heuse schermzaal ingericht, met inbegrip van vestiaires en douches. De foto toont leerlingen van de 73ste Promotie Artillerie en Genie aan het oefenen in deze zaal omstreeks 1910. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de edele schermkunst slechts beoefend door een klein aantal leerlingen, die o.a. de kleuren van de school verdedigen tijdens de wisselbeker Luitenant-Generaal Chapelié, jaarlijks betwist tussen de KMS en de Franse École polytechnique.

In 1990 blaast schermmeester Yves Menten deze discipline nieuw leven in door het organiseren van een schermtornooi 'Commandant KMS'. De winnaar van dit eerste tornooi is majoor stafbrevethouder Bertrand Hayez van het 35ste Artillerieregiment (oud-leerling van de 125ste Polytechnische Promotie), die in de finale onderluitenant-leerling Michel van Strythem (140ste Polytechnische Promotie) verslaat.

Voeg een nieuwe reactie toe

Schermen

Historisch nieuws

CHE

Een klokkenluider in de Militaire School

In de tussenoorlogse periode worden het begin en het einde van de lesperiodes tijdens de eerste twee studiejaren van de Militaire School op een automatische manier aangekondigd door een bel, maar die dringt blijkbaar niet door tot de lokalen van de Applicatieschool.

Dagplanning 1901

Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

Het is een leven dat veel studenten die op kot studeren aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Hoewel ons strakke tijdsschema vroeger nóg strakker was…

Kantine 108 POL

24 mei 1951 - cocktail dansant in de speelzaal

Op donderdag 24 mei 1951 organiseert de directrice van de BELAAC-clubs voor de leerlingen van de KMS een cocktail dansant in de speelzaal.

Oudleerling

In de schijnwerpers: een oud-leerling na de bevrijding van België

Paul Gennart volgt een opleiding tot officier aan de Infanterieschool, toen nog in Tervuren, in 1945-1946, en aan de Artillerieschool in Helchteren in 1946. Van 1946 tot 1949 dient hij bij het 2de Artillerieregiment in Köln-Dellbrück en bij het 1ste Regiment Parachutisten in Tervuren en Leopoldsburg. Hij wordt ingelijfd in de KMS met de 104Ade Polytechnische Promotie (104A Pol) op 1 december 1949. Hij is primus van zijn promotie gedurende zijn ganse verblijf in de school en studeert af op 10 januari 1955 met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 17,27 op 20.

WOII

De KMS tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 8 mei is het 75 jaar geleden dat België bevrijd werd van de Duitse bezetting. Wij blikken terug naar het verloop van de Tweede Wereldoorlog voor de Koninklijke Militaire School.