Schermen aan de KMS

Vanaf de oprichting van de Militaire School in 1834 tot aan de Tweede Wereldoorlog vormt de schermkunst, samen met de paardrijkunst, een belangrijk deel van de militaire vorming. Schermen wordt inderdaad niet beschouwd als sport – in deze periode beperkt tot 'Zweeds' turnen en zwemmen - maar als een wezenlijk onderdeel van de militaire vorming van elke leerling. Die vertrouwdheid met het blanke wapen verleidt een zeldzame leerling ertoe deel te nemen aan een duel, alhoewel dat streng verboden is…

Tot in de jaren 1930 was op het gelijkvloers van de oostelijke vleugel van blok D een heuse schermzaal ingericht, met inbegrip van vestiaires en douches. De foto toont leerlingen van de 73ste Promotie Artillerie en Genie aan het oefenen in deze zaal omstreeks 1910. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de edele schermkunst slechts beoefend door een klein aantal leerlingen, die o.a. de kleuren van de school verdedigen tijdens de wisselbeker Luitenant-Generaal Chapelié, jaarlijks betwist tussen de KMS en de Franse École polytechnique.

In 1990 blaast schermmeester Yves Menten deze discipline nieuw leven in door het organiseren van een schermtornooi 'Commandant KMS'. De winnaar van dit eerste tornooi is majoor stafbrevethouder Bertrand Hayez van het 35ste Artillerieregiment (oud-leerling van de 125ste Polytechnische Promotie), die in de finale onderluitenant-leerling Michel van Strythem (140ste Polytechnische Promotie) verslaat.

Voeg een nieuwe reactie toe

Schermen

Historisch nieuws

De Sint in de KMS

De Sint in de KMS

Sinterklaas in de KMS in de jaren 1970… In die periode organiseert de polytechnische promotie van het vijfde studiejaar traditioneel een Sinterklaasfeest in de bar van de Applicatieschool in blok M.

Korpsmaaltijd

Korpsmaaltijd november 1961

Wie was adjudant Charles Vijt en wat betekende hij voor de school?