Korpsmaaltijd november 1961

Generaal-majoor Emile Velghe (derde van rechts), commandant van de school, zit de maaltijd voor in de mess van de Applicatieschool op het gelijkvloers van blok M. Uiterst rechts bevindt zich kolonel Ernest Engelen, toen directeur van de Wetenschappelijke Studies en in 1964 de opvolger van generaal Velghe.

De vierde persoon van rechts op de foto, met de indrukwekkende rij eretekens op de borst, is adjudant Charles Vijt, een markante figuur in de school tijdens de naoorlogse periode, die zeer veel aanzien genoot bij de leerlingen. 

Charles Vijt wordt geboren in 1914 in Brasschaat. In 1939 behaalt hij het brevet van Meester in de Gymnastiek, Sport en Schermen. Aansluitend volgt hij een vorming tot elite-onderofficier, maar die cursus wordt onderbroken door de mobilisatie. Hij neemt deel aan de Achttiendaagse veldtocht met het 4de Regiment Artillerie en wordt krijgsgevangen genomen op 28 mei 1940. Na zeventien maanden gevangenschap slaagt hij erin te ontsnappen uit het Stalag van Erfurt en bereikt België. In november 1942 verlaat hij bezet België en bereikt Congo via Frankrijk, Spanje en Portugal, waar hij begin 1943 opgenomen wordt in de Openbare Weermacht. Daarna, tot 1944, maakt hij deel uit van het Belgisch expeditiekorps in het Midden-Oosten, om uiteindelijk in Groot-Brittannië de opleiding SAS te volgen. Hij neemt deel aan de slag in de Ardennen, de slag om Holland en de ontwapening van Duitsland. 

Na de oorlog, op 31 januari 1947, wordt hij aangeduid als sportmeester in de KMS, waar hij meerdere generaties leerlingen bezielt door zijn voorbeeld, tot zijn opruststelling op 1 januari 1970.  Hij is Belgisch kampioen moderne vijfkamp in 1948, winnaar van de beker van de Koning, neemt deel aan de voorrondes van de Olympische Spelen in Zwitserland en aan het wereldkampioenschap moderne vijfkamp in Zweden. Hij is de vaandeldrager van de Belgische ploeg op de Olympische Spelen van 1948 in Londen.

Voeg een nieuwe reactie toe

Korpsmaaltijd

Historisch nieuws

CHE

Een klokkenluider in de Militaire School

In de tussenoorlogse periode worden het begin en het einde van de lesperiodes tijdens de eerste twee studiejaren van de Militaire School op een automatische manier aangekondigd door een bel, maar die dringt blijkbaar niet door tot de lokalen van de Applicatieschool.

Dagplanning 1901

Officierenopleiding even zwaar als 120 jaar geleden?

Het is een leven dat veel studenten die op kot studeren aan burgeruniversiteiten zich niet kunnen voorstellen, maar voor ons is het realiteit. Hoewel ons strakke tijdsschema vroeger nóg strakker was…

Kantine 108 POL

24 mei 1951 - cocktail dansant in de speelzaal

Op donderdag 24 mei 1951 organiseert de directrice van de BELAAC-clubs voor de leerlingen van de KMS een cocktail dansant in de speelzaal.

Oudleerling

In de schijnwerpers: een oud-leerling na de bevrijding van België

Paul Gennart volgt een opleiding tot officier aan de Infanterieschool, toen nog in Tervuren, in 1945-1946, en aan de Artillerieschool in Helchteren in 1946. Van 1946 tot 1949 dient hij bij het 2de Artillerieregiment in Köln-Dellbrück en bij het 1ste Regiment Parachutisten in Tervuren en Leopoldsburg. Hij wordt ingelijfd in de KMS met de 104Ade Polytechnische Promotie (104A Pol) op 1 december 1949. Hij is primus van zijn promotie gedurende zijn ganse verblijf in de school en studeert af op 10 januari 1955 met een onwaarschijnlijk gemiddelde van 17,27 op 20.

WOII

De KMS tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 8 mei is het 75 jaar geleden dat België bevrijd werd van de Duitse bezetting. Wij blikken terug naar het verloop van de Tweede Wereldoorlog voor de Koninklijke Militaire School.