Korpsmaaltijd november 1961

Generaal-majoor Emile Velghe (derde van rechts), commandant van de school, zit de maaltijd voor in de mess van de Applicatieschool op het gelijkvloers van blok M. Uiterst rechts bevindt zich kolonel Ernest Engelen, toen directeur van de Wetenschappelijke Studies en in 1964 de opvolger van generaal Velghe.

De vierde persoon van rechts op de foto, met de indrukwekkende rij eretekens op de borst, is adjudant Charles Vijt, een markante figuur in de school tijdens de naoorlogse periode, die zeer veel aanzien genoot bij de leerlingen. 

Charles Vijt wordt geboren in 1914 in Brasschaat. In 1939 behaalt hij het brevet van Meester in de Gymnastiek, Sport en Schermen. Aansluitend volgt hij een vorming tot elite-onderofficier, maar die cursus wordt onderbroken door de mobilisatie. Hij neemt deel aan de Achttiendaagse veldtocht met het 4de Regiment Artillerie en wordt krijgsgevangen genomen op 28 mei 1940. Na zeventien maanden gevangenschap slaagt hij erin te ontsnappen uit het Stalag van Erfurt en bereikt België. In november 1942 verlaat hij bezet België en bereikt Congo via Frankrijk, Spanje en Portugal, waar hij begin 1943 opgenomen wordt in de Openbare Weermacht. Daarna, tot 1944, maakt hij deel uit van het Belgisch expeditiekorps in het Midden-Oosten, om uiteindelijk in Groot-Brittannië de opleiding SAS te volgen. Hij neemt deel aan de slag in de Ardennen, de slag om Holland en de ontwapening van Duitsland. 

Na de oorlog, op 31 januari 1947, wordt hij aangeduid als sportmeester in de KMS, waar hij meerdere generaties leerlingen bezielt door zijn voorbeeld, tot zijn opruststelling op 1 januari 1970.  Hij is Belgisch kampioen moderne vijfkamp in 1948, winnaar van de beker van de Koning, neemt deel aan de voorrondes van de Olympische Spelen in Zwitserland en aan het wereldkampioenschap moderne vijfkamp in Zweden. Hij is de vaandeldrager van de Belgische ploeg op de Olympische Spelen van 1948 in Londen.

Voeg een nieuwe reactie toe

Korpsmaaltijd

Historisch nieuws

Alexandre Papagos

29 januari 1954: bezoek maarschalk Alexandre Papagos

De Griekse leerling Alexandre Papagos volgt in 1902-1904 de cursussen met de 53ste Promotie Infanterie en Cavalerie aan de Militaire School in Ter Kameren. In de tussenoorlogse periode wordt Alexandre Papagos politicus, minister van oorlog in 1935 en Maarschalk van de Hellenistische Strijdkrachten.

Korpsmaaltijd

15 november 1953: hun eerste korpsmaaltijd

Proefstadium in Kaulille, zondag 15 november 1953. Ter gelegenheid van het Feest van de Dynastie wordt aan de kandidaten voor de 108ste Polytechnische promotie en de 93ste promotie Alle Wapens een uitgebreide korpsmaaltijd aangeboden

Motocross

27 oktober 1954: Interpromotiekampioenschap motorcross van de KMS

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het paardrijden in de KMS vervangen door een opleiding motorrijden

Wimpel

14 oktober 1970 - Plechtig onthaal promoties

Op woensdag 14 oktober 1970 worden de 125ste Polytechnische promotie en de 110de promotie Alle Wapens plechtig onthaald in de KMS, in aanwezigheid van minister van Landsverdediging Paul-Willem Segers.

Bezoek Alexander

Bezoek maarschalk Alexander

Op donderdag 16 september 1954 bezoekt maarschalk Harold Rupert Alexander, 1st Earl Alexander of Tunis, Minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, de KMS.