Korpsmaaltijd november 1961

Generaal-majoor Emile Velghe (derde van rechts), commandant van de school, zit de maaltijd voor in de mess van de Applicatieschool op het gelijkvloers van blok M. Uiterst rechts bevindt zich kolonel Ernest Engelen, toen directeur van de Wetenschappelijke Studies en in 1964 de opvolger van generaal Velghe.

De vierde persoon van rechts op de foto, met de indrukwekkende rij eretekens op de borst, is adjudant Charles Vijt, een markante figuur in de school tijdens de naoorlogse periode, die zeer veel aanzien genoot bij de leerlingen. 

Charles Vijt wordt geboren in 1914 in Brasschaat. In 1939 behaalt hij het brevet van Meester in de Gymnastiek, Sport en Schermen. Aansluitend volgt hij een vorming tot elite-onderofficier, maar die cursus wordt onderbroken door de mobilisatie. Hij neemt deel aan de Achttiendaagse veldtocht met het 4de Regiment Artillerie en wordt krijgsgevangen genomen op 28 mei 1940. Na zeventien maanden gevangenschap slaagt hij erin te ontsnappen uit het Stalag van Erfurt en bereikt België. In november 1942 verlaat hij bezet België en bereikt Congo via Frankrijk, Spanje en Portugal, waar hij begin 1943 opgenomen wordt in de Openbare Weermacht. Daarna, tot 1944, maakt hij deel uit van het Belgisch expeditiekorps in het Midden-Oosten, om uiteindelijk in Groot-Brittannië de opleiding SAS te volgen. Hij neemt deel aan de slag in de Ardennen, de slag om Holland en de ontwapening van Duitsland. 

Na de oorlog, op 31 januari 1947, wordt hij aangeduid als sportmeester in de KMS, waar hij meerdere generaties leerlingen bezielt door zijn voorbeeld, tot zijn opruststelling op 1 januari 1970.  Hij is Belgisch kampioen moderne vijfkamp in 1948, winnaar van de beker van de Koning, neemt deel aan de voorrondes van de Olympische Spelen in Zwitserland en aan het wereldkampioenschap moderne vijfkamp in Zweden. Hij is de vaandeldrager van de Belgische ploeg op de Olympische Spelen van 1948 in Londen.

Voeg een nieuwe reactie toe

Korpsmaaltijd

Historisch nieuws

Quarantaine

1957: Wisselbeker Chapelié afgelast wegens quarantaine

Sinds 1948 betwisten de KMS en de Franse École Polytechnique jaarlijks de Wisselbeker luitenant-generaal Jean-Jacques Chapelié, vernoemd naar de eerste commandant van de KMS en oud-leerling van de École Polytechnique. In 1957 wordt de wedstrijd gepland in Parijs van 6 tot 8 april, maar moet die worden afgelast omdat een groot aantal leerlingen van de KMS in quarantaine geplaatst zijn wegens een hepatitisepidemie.

Toespraak

1978: de eerste vrouwen studeren aan de KMS

Drie jaar na de intrede van de eerste dames in het leger worden, op 1 september 1978, de eerste vrouwelijke leerlingen ingelijfd in de KMS met de 133ste Polytechnische Promotie en de 118de Promotie Alle Wapens.

De Sint in de KMS

De Sint in de KMS

Sinterklaas in de KMS in de jaren 1970… In die periode organiseert de polytechnische promotie van het vijfde studiejaar traditioneel een Sinterklaasfeest in de bar van de Applicatieschool in blok M.

Schermen

Schermen aan de KMS

Vanaf de oprichting van de Militaire School in 1834 tot aan de Tweede Wereldoorlog vormt de schermkunst, samen met de paardrijkunst, een belangrijk deel van de militaire vorming.