Sportieve basisvorming

Einddoel

De sportieve vorming aan de KMS is een essentiële pijler, naast de academische en de militaire basisvormingen. Wij streven de volgende doelstellingen na:

 • Afleveren van officieren in goede fysieke conditie aan de eenheden;
 • Zin geven in de sportbeoefening aan de toekomstige officieren;
 • Deelnemen aan de uitstraling van de KMS door de deelname aan competities buiten de school;
 • De jonge officieren in staat stellen om de onderrichter lichamelijke opvoeding te helpen met zijn lessen in de eenheid;
 • Ontwikkelen van de karakteriële geschiktheid van elke officier.

Algemene principes

 1. Regelmaat en progressiviteit
  De training moet regelmatig en progressief zijn. Daarom staan er elke week een vijftal uren sport en lichamelijke opvoeding op je programma.
 2. Vervolmaking
  We moedigen je aan om ook buiten de lesuren ('s avonds en in het weekend) aan je fysieke conditie te werken.
 3. Variatie
  We zoeken een gezond evenwicht tussen individuele en collectieve sporten. De individuele sporten laten je toe jezelf beter te leren kennen en je karakter te ontwikkelen. De collectieve sporten geven je zin voor inspanning, ontwikkelen je competitiegeest en de groepsgeest.
 4. Begeleiding
  Niemand wordt aan zijn lot overgelaten. Bij problemen (bv. bij onvoldoendes op de evaluaties of bij kwetsuren) zorgt de cel sportbegeleiding voor extra trainingssessies en een individueel trainingsschema. We werken ook nauw samen met de dokter en de kinesist van de Koninklijke Militaire School.
 5. Specialisten
  Wanneer je goed scoort op je jaarlijkse sportevaluaties kan je specialist worden in een bepaalde sportdiscipline. Je wordt dan verder begeleid door een coach in jouw sportspecialiteit.