RMA-team bereikt de finale van de 'NATO Innovation Challenge'

  • 26 november 2020

Een multidisciplinair en multi-departementaal team van KMS-onderzoekers heeft de finale bereikt van de NATO Innovation Challenge. Het team bestaat uit Daniela Doroftei (MECA), Frik Vanderstraeten (ex-SSOC), Michaël Dewyn (FILO), Salvatore Lo Bue (PSPS), Geert De Cubber (MECA) en Tom De Vleeschauwer (COMPOSNAV).

Het doel van de NATO Innovation Challenge is om effectievere en efficiëntere manieren te vinden voor de NAVO en andere organisaties om de veiligheid te waarborgen en te reageren op crisissen. Deze keer stond de NAVO-innovatie-uitdaging in het teken van 'vertrouwen in autonome systemen'. Deze uitdaging is bedoeld om manieren te vinden om het vertrouwen van besluitvormers en operatoren bij de inzet van autonome systemen te verbeteren en de risico’s te verkleinen bij de adoptie van deze systemen.

Het voorbeeldscenario voor deze uitdaging bestaat uit een maritieme mijnbestrijdingsoperatie met behulp van autonome systemen. De kandidaten werd gevraagd oplossingen voor te stellen om de bezorgdheid van de leiding en de exploitanten weg te nemen en de adoptie van autonome systemen aan te moedigen, zodat de autonome systemen op hun volledige capaciteit kunnen worden benut, met niet meer menselijke betrokkenheid dan vereist.

Het voorstel van het KMS-team draait om het Belgisch-Nederlandse MCM-concept en stelt voor om de drie belangrijkste aspecten van de mens-agent vertrouwens-driehoek (betrouwbare prestaties, begrip van systeemprocessen en de match tussen het gebruik van het systeem en zijn doel), met inbegrip van de sociaal-ethische dimensie, op te nemen en te evalueren in een nieuw techno-sociaal digitaal “digital twin” concept. Dit heeft als voordeel dat het vertrouwen tussen mens en machine op een off-line manier kan worden opgebouwd op een virtueel systeem en dat het gemakkelijk kan worden overgedragen naar een echte systeemimplementatie in een zeer korte tijd.

Op 10 december zal er een online pitch-dag en prijsuitreiking zijn, waarbij de 10 finalisten (uit 80 voorstellen) hun oplossing publiekelijk zullen presenteren aan de NATO Innovation Hub Advisory Board en waar de winnaars worden geselecteerd.

Meer informatie: www.innovationhub-act.org/blog/nato-innovation-challenge-enters-its-second-phase