Project Remember

Jaarlijks organiseren de leerlingen van het derde jaar een project om een veldslag waarin Belgische troepen betrokken waren te herdenken.

Dit jaar staat de herdenking in het teken van de Duitse aanval op het fort Eben-Emael tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fort was een van de grootste en sterkste forten van het vooroorlogse Europa en werd – onterecht zo blijkt - als onneembaar beschouwd. Het doel van het fort was om de bruggen over de Maas en het Albertkanaal in de regio rond Wezet, Maastricht en Lanaken te beschermen en een invalsleger de toegang te ontzeggen tot die bruggen en de wegen die naar het hart van België leidden.

De spectaculaire en innovatieve aanval op het fort door Duitse parachutisten op 10 mei 1940 wordt gezien als de tragische start van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.

Door de huidige gezondheidssituatie werd een bezoek ter plaatse jammer genoeg onmogelijk. In de plaats daarvan zal een miniserie van kleine artikels online verschijnen om zo een bepaald voorwerp, voertuig of document gelinkt aan het fort in de kijker te zetten.

Indien je meer te weten wil komen over de geschiedenis van het fort, aarzel dan zeker niet om de site van het fort te bezoeken.

Fort

De artilleriekoepels voor twee dubbele 75 mm kanonnen

Remember

Het fort Eben-Emael beschikt over verschillende soorten kanonnen, geschutstorens en fortificaties. Eén daarvan is een artilleriekoepel die plaats bood aan twee 75mm kanonnen.

Deze koepel is een geschutstoren gefabriceerd door de 'Ateliers de Construction de la Meuse' te Sclessin, vandaag de dag een deelgemeente van Luik. Het betreft een zware toren met een gewicht van ongeveer 120 ton voor het mobiele gedeelte en een pantser dat tot wel 38 cm dik kan zijn. Daarenboven bevinden de toren en haar mechanisme zich in een gebouw van gewapend beton dat diep in de grond is begraven om het geheel geweldig robuust en quasi onverwoestbaar te maken.

De kanonnen die zich in de toren bevinden zijn kanonnen van het kaliber 75 mm model 1934 'jumelés', wat wil zeggen dat het twee stukken geschut betreft. De lopen van de twee stukken hebben, zoals de naam reeds zegt, een kaliber van 75 mm en een lengte van 20.4 keer het kaliber (1,53 m). De kanonnen konden doelen raken die tot 11 km ver liggen en per kanon beschikte men standaard over 2000 patronen.

Een dergelijk stuk in werking stellen vereist de samenwerking van 25 militairen.

Remember