KMS ontwikkelt artificiële intelligentie en robots voor ontmijning

Na de laatste oproep tot projectvoorstellen door het European Defence Agency (EDA) werden zeven nieuwe onderzoeksprojecten geselecteerd in het kader van de 'Preparatory Action on Defence Research (PADR)', een samenwerking tussen het EDA en de Europese Commissie. Eén van deze aanvaarde projecten is het AIDED-project waar de research unit Robotics & Autonomous Systems van het departement Mechanica van de KMS in participeert, samen met DOVO en vier civiele partners.

De recente conflicten in Afghanistan, Iraq en Syria bewijzen dat dit soort ontwikkelingen broodnodig zijn.

Het doel van het AIDED-project is de ontwikkeling van artificiële intelligentie – algoritmes om conventionele (bvb. landmijnen) en onconventionele (bvb. Improvised Explosive Devices of IEDs) explosieven snel op te sporen. AIDED zal ook een vloot aan robots ontwikkelen die samenwerken om snel een veilige doorgang te vinden voor troepen door een risicozone.

De recente conflicten in Afghanistan, Iraq en Syria bewijzen dat dit soort ontwikkelingen broodnodig zijn, want bij deze operaties was bij 50% van de te betreuren doden bij soldaten gerelateerd aan IEDs. Door nu onderzoek te doen in dit domein, werkt de KMS dus mee aan de veiligheid van onze troepen in de toekomst.   

Meer informatie:
https://eda.europa.eu/docs/default-source/documents/padr-calls-factsheet-v2.pdf

10 april 2020

Ontmijningsrobot