iMUGS ontwikkelt gestandaardiseerde Europese grondrobot

  • 2 juli 2020

De Koninklijke Militaire School (KMS) maakt deel uit van het consortium iMUGS (Integrated Modular Unmanned Ground System), dat bestaat uit verschillende grote defensie-, communicatie- en cybersecurityondernemingen, en hightech-kmo's. Ze ontwikkelden een Europese gestandaardiseerde grondrobot en werden daarvoor bekroond met 30,6 miljoen euro van het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) van de Europese Commissie.

Tijdens het project wordt een modulaire en schaalbare architectuur voor hybride onbemande systemen ontwikkeld om een Europees ecosysteem te standaardiseren voor lucht- en grondplatforms, commando-, besturings- en communicatieapparatuur, sensoren, payloads en algoritmen. Het prototype-systeem zal gebruik maken van een bestaand onbemand grondvoertuig – de THeMIS van Milrem Robotics - en een specifieke lijst van payloads. Het resultaat van het project wordt gedemonstreerd in operationele omgevingen en relevante klimatologische omstandigheden, als onderdeel van de militaire oefeningen van de deelnemende lidstaten of op afzonderlijke proefterreinen.

De eenheid Robotica en Autonome Systemen (RAS) van de Koninklijke Militaire School zal het Swarming-subproject binnen het iMUGS-project leiden, met als doel vooruitgang te boeken op het gebied van swarming technologieën om de capaciteiten van een unieke robot uit te breiden, waarbij heterogene middelen de mogelijkheid hebben om als een groep te werken met een gemeenschappelijk missiedoel. Daarnaast organiseert de Koninklijke Militaire School ook een demonstratie in een kustomgeving, om de capaciteiten van het iMUGS systeem te demonstreren, met als doel het uitvoeren van Beyond Visual Line of Sight ISR verkenningsmissies in zwermen met meer dan één UGV.

"We zijn ervan overtuigd dat robotica en autonome systemen een opkomend domein zijn dat oplossingen kan bieden voor de langetermijndoelstellingen van Defensie, om zeer complexe uitdagingen op een effectieve manier aan te pakken en tegelijkertijd de cognitieve belasting van onze troepen en hun commandanten in missie-kritische omgevingen verminderen. Daarom zijn we er zeker van dat onze deelname aan het iMUGS-project ons zal leiden tot een verdere uitbreiding van onze reeds bestaande capaciteiten in het domein van de robotica en de autonome systemen", zegt Dr. Ir. Haris Balta, die het iMUGS-project leidt aan de Koninklijke Militaire School.

Tijdens het project wordt operationele knowhow verzameld en worden concepten ontwikkeld voor de gecombineerde inzet van bemande en onbemande middelen, waarbij rekening wordt gehouden met de ethische aspecten die van toepassing zijn op robotica, kunstmatige intelligentie en autonome systemen. Er zullen ook ultramoderne virtuele simulatieomgevingen worden ontworpen.

iMUGS is een samenwerking tussen 14 partijen: Milrem Robotics (projectcoördinator), GT Cyber Technologies, Safran Electronics & Defense, NEXTER Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defence, Bittium Wireless, Insta DefSec, (Un)Manned, dotOcean, Latvijas Mobilais Telefons, GMV Aerospace and Defence, de Estse Militaire Academie en de Koninklijke Militaire School van België.

Achtergrond:
De doelstellingen van het EDIDP-programma zijn bij te dragen tot de strategische autonomie van de Europese Unie en de samenwerking tussen de lidstaten te versterken. Tot de prioriteiten behoren het mogelijk maken van hoogwaardige operaties van strijdkrachten met speciale aandacht voor het verzamelen van inlichtingen, beveiligde communicatie en cyberveiligheid. De acties omvatten de ontwikkeling van de volgende generatie gevechtscapaciteiten op de grond en oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit en cybertechnologieën.

Foto: © Milrem Robotics

 

Grondrobot