Geneeskunde studeren via de KMS

15 februari 2021, een dag die al heel lang in grote letters in mijn agenda staat. Vandaag is de dag waarop mijn jaar als stagiair-arts begint en ik eindelijk de kans krijg om alle duizenden pagina’s en honderden PowerPoints aan leerstof van de afgelopen 4,5 jaar om te zetten in de praktijk.

Best spannend, bijna even spannend als toen ik vijf jaar geleden voor het eerst voor de grote poort van de KMS stond voor het begin van mijn militaire initiatiefase. Na heel wat toelatingsproeven en het ingangsexamen geneeskunde, had ik het heuglijke nieuws gekregen dat ik mijn studie geneeskunde mocht starten aan de KMS bij de Speciale Divisie.

Wie kiest om geneeskunde via de KMS te studeren, kiest voor uitdaging, avontuur, flexibiliteit, zelfontwikkeling, leiderschap en vriendschappen voor het leven

Anders dan de leerlingen SSMW en POL studeren wij aan een burgeruniversiteit. We volgen de lessen zoals gewone studenten, maar daarnaast hebben we ook militaire plichten. Net zoals de leerlingen SSMW en POL nemen we deel aan de kampperiodes, parades, activiteiten georganiseerd door medestudenten…, maar een viertal weekends per jaar gaan we ook op weekend met de leerlingen van de Speciale Divisie om onze militaire skills verder te ontwikkelen.

Wie kiest om geneeskunde via de KMS te studeren, kiest voor uitdaging, avontuur, flexibiliteit, zelfontwikkeling, leiderschap en vriendschappen voor het leven. Aan een burgeruniversiteit studeren geeft veel vrijheid. Er is geen verplichte studie, een normaal studentenleven en geen vlaggengroet om 6u ‘s morgens. We hebben ons academisch succes volledig in eigen handen en dat leert ons discipline te creëren en zelfstandig keuzes te maken. Het zorgt echter ook vaak voor onvermijdelijke overlappingen tussen onze academische en militaire agenda. Vanaf dag één worden we daardoor verplicht om ons flexibel op te stellen en probleemoplossend te denken, onontbeerlijke kwaliteiten van een goede officier.

Ook voor wie nóg meer uitdaging wil, biedt de KMS veel mogelijkheden. Zo zijn er heel wat projecten die de leerlingen kunnen leiden of helpen organiseren. Je kan je ook kandidaat stellen om de belangen van je promotiegenoten te verdedigen als Caque (soort van leerling vertegenwoordiger). Als Rode Caque van de Speciale Divisie ben ik het aanspreekpunt voor alle leerlingen van de Hogere Zeevaartschool, geneeskunde en industrieel ingenieur. Samen met mijn team van Witte Caques staan we steeds paraat om hen te helpen met al hun vragen en problemen. Persoonlijk vind ik het een unieke kans om mezelf en mijn leadership te ontwikkelen als toekomstig officier, maar ook als mens.

De afgelopen vijf jaar zijn al een fantastisch avontuur geweest en ik ben heel benieuwd naar waar de toekomst me nog zal brengen!

 

Onderluitenant KBO Vie Lucas, 98Med

SDiv Medisch

Reacties

Vannieuwenhuyse...
ma 15/02/2021 - 17:40
Mooie verwoording en goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken. Nog veel succes Vie en je mag al zeer trots zijn op je afgelegde parcours!

Voeg een nieuwe reactie toe