Flying high

Voor het museumteam van de KMS is 'geschiedenis' een werkwoord. Dit betekent dat niet enkel archivalia uit kelders en zolders van de school geregistreerd worden, maar dat wij ons ook voor onze oud-leerlingen interesseren en hun eigen belevenissen en herinneringen een plaats willen geven in het collectief geheugen van de school.

Oud-leerlingen kwamen en komen nog steeds uit tientallen verschillende landen en zwierven uit naar alle hoeken van de wereld. Reeds van bij het begin van de school in de negentiende eeuw vinden wij ze terug in de Franse koloniale oorlogen, in de Amerikaanse Secessieoorlog (1861-1865)-zelfs als brigadegeneraal-, bij de rampzalige Frans-Oostenrijkse-Belgische expeditie in Mexico (1864-1867) als begeleiders van de ongelukkige prinses Charlotte, bij de pauselijke zoeaven (opgericht door Xavier de Mérode van de 5 AG), in het Siam van koning Chulalongkorn en natuurlijk in grote getale in het Congo van Leopold II, dat vandaag zo'n slechte pers krijgt. In zowat alle conflicthaarden van de twintigste en eenentwintigste eeuw zijn de oud-leerlingen van de KMS terug te vinden: in de twee wereldoorlogen natuurlijk, in Korea, in de troebelen rond de Congolese onafhankelijkheid en de dekolonisatie, in de Balkan, in het Midden-Oosten, in het Indisch-Pakistaans conflict om Khasmir, in 1994 in het Rwandese Kigali waar Thierry Lotin (127 TAW), nauwelijks drie jaar nadat hij aan de KMS afstudeerde, een tragische dood stierf.

Frank De Winne (134 Pol, 1979-1984) was vanaf oktober 2009 gedurende zes maanden gezagvoeder van het ISS (International Space Station) omwille van zijn ervaring met zowel Russisch als Amerikaans ruimtevaartmateriaal. Toen het ruimteschip in de buurt van de Belgische breedtegraad overvloog, kon gedurende enkele minuten de radioverbinding met onze school gelegd worden en konden de leerlingen zelfs rechtstreeks vragen stellen aan onze tweede Belgische astronaut en oud-leerling van onze school! Deze technologische stunt staat voor altijd in ons geheugen gegrift.

Frank De Winne
Frank De Winne

Mijn bijna-stadsgenoot Frank De Winne werd in 1991 gevechtspiloot op zowel Mirage, F16, Jaguar en Tornado. Daarna werd hij testpiloot in het Verenigd Koninkrijk, en bij de 'Edwards Air Force Base' in Californië. In 1996 werd hij de eerste Belgische Commandant van het Belgisch-Nederlands Detachement van de 'Deployable Air Task Force', ontplooid in Italië. Op 12 februari 1997 had hij boven Nederland problemen met de motor van zijn F-16 en crashte zijn boordcomputer. Er restten hem twee oplossingen: neerstorten in het IJsselmeer of een gevaarlijke noodlanding maken in een zeer dichtbevolkt gebied. Hij slaagde er evenwel in zijn F-16 zonder problemen aan de grond te zetten; wat hem als eerste niet-Amerikaan de 'Joe Bill Dryden Semper Viper Award' opleverde. In 1998 was hij commandant van het 349ste eskader van de 1ste Tactische Wing te Bevekom, verantwoordelijk voor alle testprogramma’s van de Belgische Luchtmacht. Datzelfde jaar werd hij benoemd tot astronaut bij de ESA. In 1999 was hij commandant van de Belgisch-Nederlandse Deployable Air Task Force gedurende de NAVO- operatie op de Balkan (met meer dan 2000 operationele vluchten). In 2000 was hij lid van het Europees astronautenkorps (EAC) en kreeg hij een opleiding op ISS en Soyouz in Sterrenstad bij Moskou. Hij werd, na Dirk Frimout, de tweede Belgische astronaut. Op 30 Okt 2002 werd hij als 'Flight Engineer' aan boord van de Soyoez TMA-1 gelanceerd in het kader van 'Mission Odissea' (onder het bevel van de Rus Sergei Zaletin). Hij verbleef twaalf dagen aan boord van het ISS, waar allerlei experimenten rond micro-zwaartekracht werden uitgevoerd. Op 10 november 2002 landde zijn capsule in de steppe van Kazachstan.

Ter gelegenheid van een weerziensdag van de 134 Pol in de KMS op 19 oktober jgl. werd ook een rondleiding voorzien in het Museum KMS. Na de obligate groepsfoto bij de eretrap in de stafblok overhandigde Frank De Winne ons de 'flightsuit' die hij in 2002 droeg bij zijn Soyouz-opleiding in de Russische Sterrenstad.

Welke ook jouw ervaringen in de KMS mogen zijn -goede en minder goede- laat ze weten aan het museumteam van de KMS. Gooi je materiële souvenirs niet weg en stuur ze ons, ook digitaal, door: documenten, foto's, kentekens, stickers, karikaturen, didactische materiaal, promotie-albums, sporttrofeeën, revues van toneelstukken, herinneringen aan de jaarlijkse bals, ontgroeningscodices en -diploma's, studentenblaadjes, Pampoumenu's, video's...). Wacht niet tot ze op oude markten of op e-bay terechtkomen.

Heb je zin om ons museumteam te vervoegen, feel free to join us, neem contact op met de dienst Communicatie, Imago en Public Relations van de school, wij zullen je met open armen ontvangen en er zal een goudmijn aan historische gegevens voor je opengaan. Help ons met de wedersamenstelling van het geheugen van de KMS.

Intussen zijn in de databank van ons museum reeds duizenden items ingevoerd en is deze uitgegroeid tot een nuttig werkinstrument voor kaderleden, kandidaat-gidsen onder de leerlingen, oud-leerlingen, onderzoekers en alle andere gemachtigde belangstellenden.

Frank De Winne

Voeg een nieuwe reactie toe